31 Ocak 2011 Pazartesi

Duwity

Iki hafta once gelmisti evimize. "Mira baligina isim vermek ister misin?" diye sordugumda hic dusunmeden "Duwity" demisti. Tweety mi diye sordum, hayir anne Duwity, D-U-W-X-Y-Z, demisti. Daha spellingi cok bilmediginden. Anladigim kadariyla bugun onun son gunu. Dun sabah uyaninca gozlerine baktim, esime "bir seyi var bu baligin, gozleri baska bakiyor" dedim. Her turlu bakisa surekli anlam vermemden fenalik gecen esim "uff sacmalama, ne guzel yuzuyor iste" dedi. Sonra baktim ogleden sonra oturmus yanina takip ediyor hareketlerini. Onun da icine kurt dusurmusum oyle dedi. Suyunu yeniden degistirdik, yemini verdik, baktik ama olmadi. Bu sabah daha halsiz basladi gune. Sag gozunun altina kan toplanmis. Dun surekli suyun ustune cikip nefes almaya calisir gibi hareketler yaparken, bugun zar zor kendini surukluyor, cogunlukla suyun ustunde yari ölü kaliyor. Esim cok uzuluyor. Iste bu yuzden hayvan beslemekten kacindigini,hemen baglandigini ve kaybettigi zaman caninin acidigini anlatiyor. "Sen uzulmedin mi?" diyor. Insanin olumune uzulmeyen ben elbette uzulmuyorum baligin olme fikrine. Ancak acaba ben ona iyi bakamadim da mi boyle oldu diye icim huzursuz. Sucluluk duygum cikiyor bir kere daha. Daha ne zaman bitecek acaba diye bakiyorum sucluluk duyguma. Ben baktikca o cikiyor anliyorum. Butun vucudum agriyor, zorla yuruyorum bugun. Sanki olen balik degil de benim. Sanki onun vucudunun butun agrisini ben cekiyorum.
Sucluluk duygum boyle mi temize cekiliyor acaba, bilmiyorum ki !

Simdi herkes gitti baligin filtresinin fisini cektim. Oylesine gucsuz ki, filtreye cekiliyor, yuzemiyor da. Aci cekmesini istemiyorum. Mantralar actim ona. Minik balik. Kimbilir ne zaman dunyaya geldi. Atalari 100 yil yasiyor diye sevinmistim, bizi gomer o zaman bu baligimiz diye. Oyle olmuyor. Karsimda duruyor daha az nefes alarak. Mantralarla yolculuyorum onu, umarim gecisi kolay olur...

Balik olarak geldigi bu dunyadan, mantralarla ayrilip, insallah guzel bir insan olarak geri doner gorevini tamamlamaya diye dua ediyorum ve dua ediyorum insan bedeniyle odullendirilmis bizler insallah bu hayatimizin kiymetini bilip gorevimizi layigiyla tamamlariz diye...

P.S Mantra, dua farketmez, onemli olan Allah'in birliginin hissedilmesi...
P.S Insan uzulmese de neden akiyor acaba gozlerinden yaslar. Minik balik kavustugunda O'na oyle guzeldi yuzu. Oyun zamaninda piril pirildi gozleri, son nefeslerinde aci dolu, kavustugunda ise sakin, huzurlu. Mekanin cennet olsun Duwity...

12 yorum:

novella / विश्व dedi ki...

... mira iyi değil mi? merak ettim onun sözlerini, halini...

Uma dedi ki...

Simdi gomduk beraber. Eve dogru gelirken, anne ben cok uzuldum, dedi. Biliyorum, dedim. Sarildik. Bir tane daha balik gelsin, Duwity olsun dedi. Ama gelen baska balik olacak Duwity degil, dedim. Olsun Duwity olsun dedi. Ismi mi dedim, evet dedi.
Iste bu sanirim yaptigimiz. Birseyi Tanri aliyor, biz yeniden ayni ismin yerini baska birseyle dolduruyoruz.

dem dedi ki...

kuş olmuştur o şimdi:)

Uma dedi ki...

baliktan direk insana evrilemez mi acaba?

Brajeshwari dedi ki...

Duwity, benim balıklarıma da selam söylesin:)

Uma dedi ki...

Ne kadar yasadi seninkiler, hala atlatamadim 10 gunde gidisinde acaba iyi bakamadim mi diye soruyorum kendime ...

Pinhan dedi ki...

çok iyi baktın emin ol, istersen bir balık daha al ve bu sefer her adımı kontrol ederek 'çok iyi' bak.. o da aynı sürede veya daha kısa sürede ölecektir. buna karar veren ve süreci yöneten sen değilsin zira, O. ama sen zaten bunları biliyorsun değil mi?:)

Uma dedi ki...

evet biliyorum ama olsun senin de bildigini gormek icimi rahatlatiyor :)

Selen dedi ki...

Kendini suclama hic. Bizde deniz akvaryumu var ve herseyiyle esim ilgileniyor,biz de cok uzulduk baliklar ilk oldugunde ama alistik dongusune artik...bir kere evde tek basima kalip, 3 hafta akvaryuma bakmak zorunda kalmistim. Bir sabah kalktigimda butun salyangozlar olmustu! Olen salyangozlari yengecler yemeye basladi, butun ekosistem bir anda cildirdi. Suyun butun testlerini yaptim hersey normal gorunuyordu. Bir turlu anlayamiyordum neyin ters gittigini, evimdeki minicik akvaryum bile olsa kontrolun bende olmadigini. Simdi ogrendik hepimiz ama uzulunuyor tabii ki..

Uma dedi ki...

Olmesine itiraz edebilir miyim hic, ama 10 gun cok az zaman, daha yeni anliyorduk onun dilinden.
Simdi akvaryum bos hic hos hissetmiyorum sabah kalkip bakinca. Gidip yenisini alayim diyorum onu da henuz istemedigimi anladim. Aldatmak gibi, pabucu dama atilmis gibi.
Isin en kotu kismi gomemedik bile, disardi -30lara geldigi icin toprak donmus durumda. Karin icine gomduk, bahara kadar oyle kalacak canim benim. Seninki en azindan digerlerini beslemis.

Özgür Turan dedi ki...

Benim bir balığım kendini gece zıplayıp atmıştı kavanozdan dışarı. üniversitedeydim o zaman, hiç unutamam halen yıllardır:(yolu ışık olsun duwitynin. miracık üzülmüştür, kıyamam. bizimki olsa ağlamaktan içi çıkmıştı kesin. her ne kadar birdöngü olduğunu bilsek de yokoluşa üzülmemek elde değil. bize de kedi gelecek ama ben halen kararsız o yüzden de anne kedi bir türlü hamile kalamıyor:) halbuki doğa ismini bile koydu ama bakalım:) üzüntünüzü kısa zamanda şifalandırmanız dileklerimi yollyuorum... (ne saçma bi cümle oldu neyse anladın sen:)

Uma dedi ki...

:)) Sagol Ozgur'cum. Hayvanlar cok guzel dost oluyorlar bize. Ne mutlu Doga'ya :)