17 Eylül 2008 Çarşamba

Yoga Nedir?

Amerika'dayim. Kafamdaki seslerden oyle yorgunum ki. Susmalilar. Ne yapacagimi bilmiyorum. Her daim beni delirme noktasina getirdiler. Ben konusurum, onlar
konusmaya devam ederler. Ben susarim onlar hic susmazlar. Uyku nedir bilmezler. Gunduz dusuncelerde, gece duslerdelerdir.

Reno'dayim. Dadi oldugum evin dedesiyle sohbette. Hic susmuyor diyorum. Ne kadar yorgun oldugumu soyluyorum. Hapisanede gorevli bir rahip dedemiz. Bir meditasyon dergisi verdi. Iki gun boyunca okudum. Zihnim cok sever yeniyi. Hmm daha once boyle bir sey duymamistim. Dur hemen bir uzmanlasayim. O benden once heveslenmisti bu ise. Basina geleceklerden habersiz. Dedecigimiz bana geri dondugumde bir meditasyon kursu bulmami ogutledi. Tamam dedim. Sari sayfalara sarildim. Aradim. En oluruna gittim. Merhaba ben meditasyon yapmaya geldim. Gunlerden persembe. Meditasyon pazar gunleriymis. Ama geldik bu kadar. Bedava bir yoga dersi varmis. Yoga yaparsam bu beni meditasyona hazirlarmis. Ne oldugunu hic anlamamis bir sekilde peki dedim. Ders basladi bitti. Ilk ders sonunda beni dansci sandilar. Daha once yoga yapmadigima inanmadilar. Biraz simardim ister istemez. Cok sevdim yoga denen seyi. Cocuklugumdan beri zaten bacaklarimi acmaya calisirdim, amuda kalkardim. Tamam iste benim icin bicilmis kaftandi. Pazar gunku meditasyonla yoga kadar ilgilenmemistim. O gunden sonraki gunlerimin en buyuk mutlulugu her aksam is cikisi kosa kosa yoga dersine gitmek oldu.

Yoga ne diye sorsaydiniz o zaman, vucudumuzu esnettigimiz spor hareketleri derdim.
Derslerden biri, bir hoca bizi bir pozda tutuyor. Sag bacagim onde kirik, sol bacak duz ve gergin arkada, eller silah atesleyecek gibi kenetlenmis kafamizin ustunde. Bacagimin ustundeki kaslar yaniyor. Aciyor, oyle cok aciyor ki. Hoca konustu: "Aci her zaman var. Onemli olan acinin icinde durmayi ogrenmektir". Yoga bir anda benim icin bedensel kimlikten cikip ruhumun derinliklerine demir atmisti. Benim aradigim formul buydu. Ben zaten mutlu bir ruhtum. Ama aci geldiginde o aciya dayanamiyor, altust oluyordum. Gelen aci butun diger acilari cikariyor ve ben bunlarin icinde ne yapacagimi bilmeden kivraniyordum. Hocalardan bir digeri sen yogayla kutsanmissin dedi 1-2 ay sonra. Ogretmelisin. Cok guldum. Bilmedigi birseyi nasil ogretir insan. Ogren o zaman, sonra ogret dedi. Ogretmek icin ogrenirsen daha iyi ogrenirsin. Peki dedim. Belki bu benim icin Amerika'da yeni bir kariyer olurdu. Ve muhtesem bir hoca olan Iyengar'in senior hocalarindan Karin O'Bannon ile calismaya basladim. Pozlari,isimlerini, nasil durdugumuzu ogrenecegiz diye dusundugum hocalik egitimi bu seferde beni yoganin felsefesiyle tanistirdi. Yoga nedir? Individual soul ile universal soul'un BIR'ligi. Birlik'tir. Bir olmaktir. Icimde birsey biliyordu bu soylenen seyi. Ben saskin bakarken, o sevincle tepiniyordu kalbimde. Sonunda karsilastik!

6 yorum:

Geveze Kalem dedi ki...

Ben seni ne zamandır tanıyorum? Belki çok kısa süredir belki de çoook çok uzun süredir.
Kendimi tutmayacağım, 'muhteşemsin' demek istiyorum.:)
Şu an yaşadığım heyecanı bilemezsin. Okurken bildik bir hikayeyi yeniden dinler gibi hissediyorum. Ve iyi ki hiçbir postunu okumadan 'ilk'ten başlamışım diyorum.
Özde duygularımı merak edersen, özellikle bu postunu yüzümde gülümsemeyle okuyordum ve "Icimde bir sey biliyordu bu soylenen seyi. Ben saskin bakarken, o sevincle tepiniyordu kalbimde. Sonunda karsilastik!" cümlelerinden sonra...yutkundum. Çünkü gözyaşı dökmemi tuhaf bulacak birileri oturuyor tam karşımda.

Uma dedi ki...

Allah sukurler olsun ki muhtesemsin kelimenin aslinda sen oldugunu kalbimden duyacak kadar buyutmus beni.
Sensin guzel ruh muhtesem olan, sen ozlemissin seni, ve sonunda kavusunca sana tabii dokeceksin gozyaslarini.
Boyle zamanlarda dokulen gozyaslarinin tadinin tuzlu olmadigi bir nektar gibi tatli oldugu soylenir, bak istersen :)

Adsız dedi ki...

Yoga nın kavramsal anlamı ibadettir, kelime anlamı bütünleşme,birlik gibi anlamlardadır. Yoga yapanlar evrende üstün bir birliğe doğru yöneliyorlar, zaten herşeyi kaplayan bir güce doğru hareketler ve zihinsel faaliyetler yapmanın adı ibadettir. Yapılanda adı Tanrı olsun olmasın Tanrıdır. Kabul edilsin edilmesin yapılan iş ibadettir, bunu anlaması çok basittir. Yoga nın ilk kaynakları bu gerçeği anlatır. Yoga kelimesi eşittir , ibadet. (Yoga = ibadet) Diğer dinlere benzemesi gerekmiyor yeryüzünde birçok din gelip geçmiştir, yoganın dinsel metinlerine baktığımız zaman felsefik ve zeki kurgulanmış bir düşünce biçimi görürüz, kaynak sağlamsa eğer. Demekki o zamanki dinler bu tarz bir öğretiyle insanları eğitmeye ve Tanrı dediğimiz o mutlak evrensel şuura doğru yöneltmeye çalışıyormuş. Dinler zamanla daha basitleşmiş çünkü herkes anlamamaktaydı, bütün millet anlasın ve en basit duygular ve düşüncelerlede anlaşılsın diye bu böyle olmuştur, bu gerçeği çokları muhakeme edemiyor.

Yoga'dan ilk kez, M.Ö. 2500 yıllarına ait kutsal yazılar olan Veda'larda bahsedilmektedir. Ancak Veda'ların son kısımlarını oluşturan Upanişad'lar Yoga öğretisinin ve Vedanta felsefesinin temellerini oluşturmaktadır. Vedanta'nın ana fikri şu şekilde belirtilir: Bir tek mutlak gerçek ve bilinç vardır; o da bütün evrenin temeli olan Brahman'dır. (Tanrı'dır)

Yoga insana kendi benliğini tanımasını, dengede tutmasını öğretir.Yaşam daha derinlemesine yaşanır. Çektiğimiz anlamsız acılar, Yoga sayesinde yerini evrensel uyuma bırakır. Yogayla uğraşan insan, kendi "özünün" farkındalığını yaşar. Ve kendini evrendeki her şeye çok daha yakın hisseder.

Rigveda, Hinduizmin kutsal metinleri olan Veda'ların bir bölümü.
Veda'ların ilk bölümü olan Rigveda, aynı zamanda en eski ve en önemli bölümdür.
Ayrıca destan diye anılan mahabarata adlı kutsal kitapta yoga nın ne olduğuna dair büyük bilgiler verir. MÖ 3102 yılında yazılmıştır. http://www.yogamerkezi.com/ceviriler/bgita/bgita.htm

Rigveda tanrılara şükür ve saygı için yazılmış on kitaptan oluşur.
Rigveda dünyanın en eski kutsal metinidir. ( Bunlar incelendiği zaman gösteriyor ki Tanrı ilk başlarda insanlığa daha fazla ilim vermiş, daha çok bilgi içeren kitaplar göndermiş, ancak Kuran da yazdığı gibi toplumların çoğu bilgileriyle azdılar ve onlar Tanrının huzurunda bilgilerine güvendiler, ancak kötülüğün cezasını bulduğunu yazar ve Tanrının kitaplarının içeriğini değiştirmede o toplumlara yıkım ve sefalet getirmiştir.

Açıkçası kafalardaki dinsel mitlerden ve çoğunlukla karşımıza çıkan kanıksadığımız dinlerden ötürü Yoga din değilmiş gibi algılanır, ancak zamanında Yogayla çok uğraşmış ve kavramların kökenini araştırmış biri olarak bunları bu işten para kazanan kişilerden elbette daha net cümlelerim vardır. Yoga öğretileri de dahil olmak üzere binlerce yıllık kaynakları özellikle onlar gösteriyor ki Yoga bir ibadettir; aslında bu yanlış doğrusu Yoga demek ibadet demektir olacak. Dolayısıyla tüm müslümanlar zaten ibadet yapıyor, zaten yoga yapıyor, tüm yoga yapıyoruz diyenlerde şöyle böyle bir ibadet yapıyorlar, aslında etkilenip peşinden gittikleri ve haz duydukları ibadetten başka birşey değildir.

Uma dedi ki...

Tesekkur ederim Postaci

Adsız dedi ki...

Kim olduğumuz sorusuda beni mahvetmişti bir zamanlar, çok uğraştım ben benim, kendimim, Türküm, müslümanım, ne isem oyum illa ki bişey olmalıydım bu kelimelerin hepsi beni teker teker ifade edeceğine biri hepsini birden ifade etmeliydi.

ve sonra karar verdim Tanrının huzurunda ne isek oyuz!..

--------


Yoga da adanma üstün ve hepimizin herşeyin içinde yaşayan birliğe doğru yönelimdir ve orda kalmaya çalışır kişi. Bunu ne ile yaparsa yapsın adı ibadettir. Mesela krişna nın sözlerine inanmaya gelince tamam deniyor ama insana pek benzemediğinide düşünmek gerekiyor, Tanrının elçisidir görünen o ki.

1. Bölüm - Arjuna'nın ümitsizliğinin Yogası / Visada Yoga
2. Bölüm - Sankya Yoga / Sankhya Yoga
3. Bölüm - Fiil Yogası / Karma Yoga

Yukardaki gibi yoga uygulamaları var, bunlardaki yoga yerine bakın ne yapacağım,

Sankya ibadeti
Fiil ibadeti / Karma Yoga
Bilgi ibadeti
Fiilin Terki ibadeti
Karma ibadeti
Meditasyon ibadeti
Bilgelik ve Farkındalık ibadeti

Yok olmaz Brahman ibadeti
Büyük bilim ve Büyük Sır ibadeti

Adanma ibadeti

..gibi çevrilebiliyor. Aslında yoga kavramını sizin gibi hint felsefesinin peşinde gitmiş olanlar tarih boyunca içeriğini açıklarken aslında ibadet kavramınıda açıklamış ve bilgi ve metod olarak açmış vaziyetteler.

Din inanma üzerine kuruludur diyorsunuz yani dogmayı izah ediyorsunuz. Ancak Kuranda aklınızı işletin der, ilim sahibi olun bu defalarca övülür hemde, mutlak bir gücün olmadığını düşünün der; ayrıca ancak yoldan çıkarsanız bile dönüp dolaşıp buraya geleceksiniz derken, inancıyla olmadığı takdirde dahi günün birinde dönüşünüz banadır der, bu da inanca bağlı bir gerçeği anlatmıyor.

Yoga da da inanmışlık vardır, faydasına inanırsın yaparsın, şüphe etmeyin yoksa felakete sürüklenirsiniz der yoga metinlerinde:

40. Cahil olan, inançsız olan, şüphe içindeki kişi yıkıma doğru yol alır; şüpheci kişi için ne bu dünya, ne ötealem, ne de mutluluk vardır.

Bu yüzden, kalbinde taşıdığın cehaletten doğan şüphelerini bilgi kılıcıyla parçalara ayır ve Yoga'ya sığın; ayağa kalk, ey Arcuna!

5. Ve kim bedenini terk ederken ölüm anında sadece Beni hatırlamaya devam ederse, Benim Varlığıma ulaşır; buna hiç şüphe yoktur.

7. Bu yüzden, her zaman sadece Beni hatırla ve savaş. Bana sabitlediğin (Benimle özdeşleşmiş) akıl ve zihinle, şüphesiz sadece Bana geleceksin.


Ayrıca şuna kimse dikkat etmiyor sizin savunduğunuz yoga ile eski dini anlamdaki yoga aynı olmayabilir, ancak yoga sizlerin bahsettiği şekilde ortaya çıkmamış, sizi bir konuda suçlar gibi bir tavrım yok, tarihde sizin gibi düşünenler alevilikteki gibi dinden dini öğretileri almış ve felsefik boyuta taşımışlardır, işte bu nedenle Yoga din değildir diyoruz..

sevgiler..

Uma dedi ki...

Sevgili Postaci
Paylastigin bilgiler icin tesekkur ederim. Bana satasmis oldugunu hissetmiyorum. Ama sizin gibiler diye bir kategoride de olmayi tercih etmiyorum. Ama sen koymak istersen ona da saygi duyarim :) Bilgi vermek icin kurulmus bir site degil bu, bir gunluk. Dolayisiyla 5000 yildir Rishilerin meditasyon yaptigi bir yerde lutfedilen bilgilerin benden cikisini yaziyorum sadece. Surcu lisan edildiyse affola.