19 Mart 2009 Perşembe

Oyle bir gun...

Bugun o tuhaf gunlerden biri yine :)
Mira'nin turk ismi Iraz. Iraz ismini koyus nedenlerimizden biri hayatina giren herseye riza gosterebilecek olgunluga erisebilmesi dilegimizdi. Bugun esim okudugu kitapta nefs-i raziyeyi yeniden okuyup, Iraz'in ismini ilk koydugumuz zamanlarda okuduklarimizi animsamis. Simdi bana yazdi. Cok guzelmis hatirliyor musun dedi. Hatirladim ama, yine okumak icin actim baktim interneti. Ne cikti karsima bu sabah yazdigim yazinin ustune :))

nefs-i raziye olarak da bilinen nefis mertebelerinden beşincisidir. kişi bu nefis mertebesinde allahtan razı olmuştur. başına gelen iyiliklerin de kötülüklerin de allahtan geldiğini bilir ve bunları öylece kabullenir.

"Hoştur bana senden gelen
Ya hilat u yahut kefen
Ya taze gul yahut diken
Kahrin da hoş lutfun da hoş.

Gelse celalinden cefa
Yahut cemalinden vefa
ikisi de cana safa
Kahrin da hoş lutfun da hoş."

Digeri de asagidakiydi, onu da koymadan edemiyorum, insanin kalbinin kipirdamadan kalmasi imkansiz oluyor bunlar okunduktan sonra...

Beşinci makamda nefs-i natıka, bütün hallerinde rızanın kemal derecesini kazandığı için ona Raziye adı verilmiştir.

Bu makamdaki nefsin nitelikleri, yasaklardan sakınmak, temiz kalple sevmek, huzur, keramet, teslim ve rızada kemal göstermek, Allah’tan başka her şeyi terkedip unutmaktır. Kişi, dünyadaki olayları itirazsız, heyecansız ve gönül hoşluğu ile kabul eder. Nefsine hakim olduğu için yasak ve mekruh şeylere yönelmez. Cenab-ı Hak, onun duasını hiç geri çevirmez, mutlaka kabul eder. Fakat haya ve edebinin çokluğu, onu dua etmekten alıkoyar. Allah’tan bir şey istemeye utanır. Ancak güç durumda kalırsa dua eder ve bu dua, muhakkak kabul olunur. Allah katında azizdir. İç alemde öyle bir saltanat tahtı üzerine kurulmuştur ki, bütün dış alem onun emrini bekler.

P.S Iraz ismini koyduk o mertebeye erissin diye, asli ise Iraz ismini ona verdik ki bizi o mertebeye cikartabilsin diye... O Mertebe bizim dilegimiz yani...Daha da asli benim dilegim. Daha da asli O'nun dilegi....

Askla...

7 yorum:

sufi dedi ki...

Canımın içindeki can dostum;
Sana bir yorum yazdım fire fox çöktü.Ben de bir daha yazarım ve yazarken ben de daha iyi öğrenirim belki dedim.Aslında 3 kez birini arayıp bulamadıysam "demek ki aramamam lazım "deyip aramaktan vazgeçenlerdenim.Sana yorum yazarken de acaba tereciye tere satmak gibi bir gizli ahkam mı vardı sözlerimin altında diye düşündüm.Kendimi düzeltiyorum ve senden sana diyorum tüm sözler için.Raziye makamı "huzur içindeki nefs "için Kuranda Fecr suresi 27-28-29-30 diyor ki;
"Ey sükuna kavuşmuş benlik!
Dön rabbine, razı etmiş ve razı edilmiş olarak.
Gir kullarımın arasına.
Gir cennetime."

Bir de nefsi mülhime var=İlham alan nefis, bunun için de Şems suresinde "benliği temizleyip arındıran gerçekten de kurtulmuştur."diye müjdeler var.
"Onlar mahzun olmazlar" hitabına ulaşmamız dileğimle Iraz'a da selam olsun Adının manasına ulaşsın inşaallah, Aşkla.

Uma dedi ki...

Can'imm!
Tereci kim, tere ne. Ikimizinde yuzu ayni yere donuk degil mi, kim kime ne verebilir. Yaptigimiz O'nu O'na anlatip durmamiz. Sen konus, Sen'den gelir tum gelenler bilenlerdenim. Sukredenlerdenim!
PS. Ben de mesgulse bir daha aramamaya calisirim :) Zamani degilmis diyecegimin derim :)

Brajeshwari dedi ki...

ismiyle ysşssın denir. Iraz'a ancak bu dilek dilenir.

Birden karşımıza çıkanlar, ne güzel şeyleri açıyor, aydınlatıyor. Senin bugün araştırıp yazdığın şey, bugun okurken beni aydınlattı.

Uma dedi ki...

Her yeni gun her yeni olay baskalarinin olmadigini tekrar tekrar kanitliyor, BIRiz... Hepsi Bu!

Çırak dedi ki...

allah sşzden razı olsun , sizde allahtan razı olun

Uma dedi ki...

Bu guzel dua en kısa zamanda kabul olur umarım :)
O benden her daim razi da acaba ben O'ndan her daim razi olabiliyor muyum? Razi etsin insallah :) Hic duraksatmadan...

tutsak dedi ki...

Adı gibi,
adıyla yaşar(sınız hep 1'likte )inşaallah
Sevgiler