17 Ocak 2012 Salı

Hirsiz


Yogun bir deneyimi yazmaya geldim. Blogu surekli takip edenler bikmis olabilir benim bu surekli kaybedip yeniden bulma halimden ama aslinda hepimiz boyleyiz :) Cemberi daralta daralta iniyoruz derinlere. Cember daraldiginda daha az unutacak seyimiz oluyor.

Bir bulut gibi iki haftadir yagmur topluyormusum ve onceki gun bir vesileyle bosalttim butun yagmurumu. Uc saat belki agladim. Ince ince. Krize girerek degil. Nefes terapisi yapmis olanlar bilirler, nefesle beraber isin uzmani vucudunuzda bir takim noktalara basar, o noktalarda saklanmis huzunler mesela o sirada verdiginiz nefesle aciga cikar. Serbest kalir. O ana kadar bedeninize hapsolmustur. Sizde bel agrisi yapar, bacak cekilmesi yapar, migren yapar, yapar da yapar. Iste benzer bir deneyimdi. Sarkilar caldikca bedenimde hapis kalmis, huzunler bir bir aciga cikip, ince ince suzulduler yanaklarimdan. Sarkilar biriyle, birine duyulan bir hisle ilgili degil tamamen kisiseldiler. Ozetle hissettigim suydu. 5 yasinda da bu histeydim, 12 yasinda da, 18imde de simdi de. Ve 39 yasindayim hala ben icimde ne hissedersem hissedeyim, disimdaki dunya baska yasiyor, baska donuyor, beni gormuyor, ben onun icin yokum. Herkes icimdeki beni gormek yerine, kendi tercih ettigi zaman araligindaki beni begenmeyi, hayallerinde onu yasatmayi tercih ediyor. Oysa simdi gorduklerini sandiklari kisi ben degilim, bana soyledikleri sen soylesin boylesin tanimlamalari, bana koyduklari sifatlar ben degilim. Hicbir zaman anlamadim, neden oyle derler, dediler. Onlar sen boylesin derken hatta saskinlikla ben onlara bakardim, cunku onlardi bu sifati tasiyan. Ama beni oyle gorurlerdi. Oysa o gordukleri Ben degildim. Bu beni hep icime kapanmaya, insanlardan uzaklasmaya, yalniz bir hayati cok degerli bulmaya itmistir. Ama hayat ne kadar kuculurse kuculsun, konu cozulmesi gereken bir seyse, hayatindaki tek kalan kisi de sana bunu gostermeye calisir. Durum budur.

Ve ben ince ince agladiktan sonra eridim biraz daha. Ne oldugumu sanan halimden, oldugum asil halime dogru eridim. Buzdan bir heykelken, isindim, daha akiskan oldum.
Suyun buz halinde mutlaka karsina insanlari aldigini farkettim, oysa o halimin de nedeni vardi. Suyumu kirletmesinler istiyordum. Oysa su halime geldigimde gordum ku sen ben yok o zaman, su her yere girip cikabiliyor, sinirlari yok. Doluyor istedigi gibi.

Ve bu yakinda yasadigim sey bir daha gosterdi (kimbilir bu kacinci) aradigin sey karsida degil, sende.

(Aklimda kaldigi haliyle)
Bir gun zengin bir adam seyahat etmekteymis. Bir hirsiz bu adami farketmis ve parasini calmak icin niyet etmis. Yaklasmis, once arkadas olmus, yalniz bu yolculuk tehlikeli ben de size eslik edeyim, hirsizlar var yolda demis. Zengin adam kabul etmis. Gun boyu ilerlemisler, gece konaklamak icn durmuslar. Uyumadan once zengin adam paralarini cikarip hirsizin onunde saymis. Hirsizin agzi sulanmis. Sonra zengin adam yatmis uyumus, hem de horlaya horlaya. Hirsiz bunu firsat bilip parayi aramaya baslamis, ama nereye bakarsa baksin bulamamis.
Ertesi gun olmus. Yeniden gun boyu yol katetmis, sonra bir yerde konaklamislar aksam olunca. Zengin adam yine cikarmis paralarini saymis, hirsiz yine icli icli bakmis. Adam uyuyunca fosur fosur, aramis taramis yine bulamamis paralari.
Bu boyle gitmis ve bizim hirsiz bu durumdan halsiz dusmus, zengin adama acilmis. Zengin adam demis ki, biliyorum. Ilk geldigin gun anlamistim, iste o yuzden hic bakmayi akil edemeyecegin yere sakladim hep parayi ve ben de rahat bir uyku uyudum. Nerede peki demis hirsiz. Senin kendi yastiginin altina demis zengin adam.

Gelelim bir daha yagmurlu gune. Oyle gozyasi dokup de iyice eriyince erimeyen bir yer varmis. Kalkmis yine ayaga, o kucucuk boyuyla, sen soyle olsan, boyle olsan, soyle yapsaydin, boyle yapmasaydin demeye baslamis karsisindakine. Sonra eriyen su onun da yanina gelmis, o kucuk boylu buzu da eritmis.

Baktigimiz yerden gordugumuz goruntu kalbimizi oynatmiyorsa, bize sıkıntı veriyorsa, huzursuz ediyorsa, yanlis yere bakiyoruz demektir. Goruntunun hicbir sucu yok. Goruntu hatta sadece biz dogru yere bakalim diye oraya sakaciktan konmus bir arac.

Cok eskiden lisede su sarkiyla aglardim;

gormek istersen denizi,
yukariya cevir yuzu
deniz gibidir gokyuzu
aldirma gonul aldirma

Aglamak iyidir, temizler, sakinlestirir, ogretir, sarilir, sarmalar, sever, sefkatle oper...

P.S Genetigimizde var sarki dinleyip aglamak. Yaramiza tuz basmak. Yeni Turku sarkilari ararken youtube'de Zara'nin degmen benim turkusune denk geldim. TRT studyosunda cekilmis. Demet Akbag, Ferdi Tayfur, daha ismini bilmedigim 4-5 kisi var oturuyorlar. Zara soyluyor, soylerken agliyor, Demet Akbag agliyor, Ferdi Tayfur agladi aglayacak. Boyle bir tv programi hangi ulkede gorebilirsiniz :)))

10 yorum:

guguk kuşu dedi ki...

senianlayabiliyorum...bir zamanlar kolonterapi yaptırmıştım yani kalın barsakları sıcak ve soğuk suyla yıkama. birkaç seans sonra içimde midemden yukarı doğru yükselen bir his başladı hiç sebepsiz ortalıkta ağlama isteği vuuup yükseliyordu ne yapacağımı şaşırıyordum, allah allah ne vardı şimdi ağlayacak. öbür seanstan sonra tutamadım kendimi zor attım arabay yol boyu hıçkıra hıçkıra ağladım....

Uma dedi ki...

yaziyi yazdiktan sonra biraz daha durdum ustunde, o zaman da sunu gordum bir daha, hersey bahane, onlarin bizlerden cikmasinin zamani gelmisti, bunlar vesile oldu iste. Ne guzel :) Aglayinca insan bir de hafifliyor ya, kendimiz dolup kendimiz bosaliyor gibiyiz ama neyse onu da anlariz gunu gelince :)

Hanife dedi ki...

Peki aglamayla gitmiyorsa, hala inat ediyorsa kalanlar..
An'da kalinca guzel hersey de,o an'a odaklanmayi unutturacak onca sey varsa hayatinda, etrafinda, yalanci zihninde??
Yazilarini okuyorum, zevkle, tesekkurler...

Uma dedi ki...

Hanife hosgeldin :)
Zaten sinav olmadan hazirlaniyorsun sinava ki, sinav geldiginde hazirlikli olup, basarasin :)
Oncesinde O'na yer actigimizda gun icinde, O'nu farkettigimizde, gordugumuzde, ahh yine bak burdasin, dedigimizde, O'nunla oturdugumuzda, O'nunla yemek yedigimizde, bir sure sonra bazi perdelerin kalktigini goruyorsun :) Perdeler kalktikca etrafindaki luzumsuz seyler azaliyor :)

beste dedi ki...

iclenmek deyiminin baska en azindan benim bildigim iki yabanci dilde karsiligi yok Uma hakikaten çok bize ozgu;) bende arada youtube'dan turku seyredip agliyorum ;) halbuki turku sevmem ama islemis icime iste ben buyurken, gencken. Farkindalik meditasyonu yaparken seans bitene kadar ben aglardim bir turlu anlayamamistim neden agladigimi simdi anladim:) baska sebepleri de labilir onu yazarsin sen yakinda:)))bekliyorum

Uma dedi ki...

Ilahi Beste! :) Divine Beste yani :)
tum sebepleri SEN biliyorsun, bana bakma, kendinde BEN'i bul, bu okumalardan kurtul :)
Apollinaire bulasti bak :P

Selen dedi ki...

Bence sen ne buzsun, ne de deli gibi akan bir su. Bence sen sen alev alevsin.
Bizim evin superhero uzmani Arda der ki, "water is more powerful than ice, fire is more powerful than water" :)
optum seni kocaman

Uma dedi ki...

Superhero uzmanima de ki Uma teyze dedi ki bir de air varmis :) o da atesten gucluymus :)
bir de butun bunlari goren bilen varmis iste O en guclusuymus :)
guzel kalpli cocuk :)
ben sana soylemis miydim, Einstein'in kizkardesinin anilarini yazdigi bir kitaptan bir alinti okumustum. Kizkardesi anlatiyor yani Einstein'i. Cok uzun seneler hic konusmamis. Bir gun sofrada kahvalti esnasinda ben sut istiyorum demis. Herkes sok olmus. Neden hic konusmadin bugune kadar diye sormuslar, ihtiyacim olmadi demis :) ASKla...

nilüfer dedi ki...

Allahin bilinen 99 vechesi bilinmeyen kimbilir kactanesi birlenmeye gelmis herbirimizde muhtesem ifade oluslariyla, nese ve âsk'in ziddi yok sadece digerleri ziddiyla birarada, oh ne âlâ, yakinima gel diyor yaklas sen sana, bunun icin vesileler koydum onune haydi yasa ve anla:)

Uma dedi ki...

Bu yil nese ve ASK dolu bir yil :)