28 Aralık 2008 Pazar

Teslimiyet ve Kali Ma

Hindistan'dan bir hikaye:
Cok cok eskilerde Tanrilarla Seytanlar savasiyormus. Savas hep basa bas gidiyormus. Seytanlarin basi Lord Shiva'ya senelerce Om Namah Shivaya diyip, tek ayak ustunde durarak ibadette bulunmus. Lord Shiva bunca ibadetin sonucunda sessiz kalamamis ve memnuniyetini de dile getirip "ne istiyorsun? Soyle!" demis. Seytanlarin basi anlatmis. "Lordum biliyorsunuz Tanrilarla Seytanlar savastayiz." "Evet" demis Lord Shiva, "ikinizde benim cocuklarimsiniz, soyle bakalim simdi sen benden ne istiyorsun?" Seytanlarin basi cevap vermis: " Bir kilic darbesi ile yaralanan seytan kardeslerimden akan bir damla kan, topraga degdiginde 10 tane seytan kardesim dunyaya gelsin istiyorum, budur benim dilegim" demis. Lord Shiva kendisine ibadet eden herkesin dilegini yerine getiren yumusak kalpli bir Tanriymis ve "Olmus bil" demis. Bunun sonucunda Seytanlar birdenbire savasta galip duruma gecmisler. Cunku Tanrilardan gelen her kilic darbesiyle yere dusen bir damla kandan on Seytan daha cikiyormus. Tanrilar bakmislar bu olacak gibi degil. Hemen Durga'ya (Divine Mother) gitmisler. Anlatmislar olan biteni. Durga savas meydanina Kali'yi yollamis. Kali dilini uzatmis ve yere dusmekte olan butun kani emmis. Boylece Seytanlarin plani suya dusmus. Savasi Tanrilar kazanmis. Kali bu enkarnasyonundan sonra kendini parcalamis her bir parcasi Hindistan'in baska bolgelerine dusmus. Ben Kali'nin goguslerinin dustugu yere Rishikesh'in doruklarindaki Kunjapuri'ye gittigimde ogrenmistim bu hikayeyi. Cocuklara anlatilan hikaye gibiydi gorunuste. Hikayeden cikan anlam ise suydu.
Her kim ki kotu yonlerinden vazgecmeye calissin, ondan vazgecerken baska kotu yonler katlanarak cogalir. Mesela sigarayi birakmaya calisirsiniz, daha sinirli, anlayissiz, daha cok yiyen biri haline gelirsiniz :)
Iste o yuzden en guzeli durup durup teslim olmak. Teslim olunca Kali gelir ve yere damlamadan butun kanlari icer, bir de bakmisiz senelerdir kurtulmaya calistigimiz, kotu diye iteledigimiz yonlerimizden arinmisiz.
Ne kolaymis degil mi :)
P.S Bu yazidan sonra bir bakayim dedim Wikipedia'da ne yazmislar Kali Ma ile ilgili.
Ölumun ve yıkımın tanricasi diyor ilk satirda. Simdilerde ise zamanin ve degisimin tanricasi olarak kabul ediliyormus. Bak su tesadufe tam yilbasi yazisinin arkasindan nasil da aklima gelivermis Kali Ma :)
Jay Maha Kali Ma Jay!!!

3 yorum:

sufi dedi ki...

Can dostum;
Teslim olunca eğer beden-zihin-ruh üçlemi ile yapılmışsa eylemimiz Senin dediğin gibi yüksek şura (Kali) giriyor devreye ve onun hesabı başka türlü kesiliyor.Kısasa kısas yapmadan eyvallaha yatmak bu sefer karşındakinin zararına hesap görüyor. Bazen karşımdaki zarar görmesin diye kısas yapmaya çalışıyorum ama yine de kontrollü.Çünkü nefse hoş gelmediği için mi, yoksa hak için mi yaptığımı ayırdetmek hiç kolay olmuyor.Sigarayı bırakmak konusuna gelince aramızda kalsın Pirimin de onayıyla ben hala çok severek içiyorum. Ama onu putlaştırmadan ve bana hiç zarar vermediğini düşünerek.Gönülden gönüle giden yoldan sevgilerim var .

Uma dedi ki...

Sri Nisargadatta uc yil icinde Gurusunun sen O'sun dedigine inandigi icin, Tanri'nin Cemaline ermis bir aziz. Bir sigara tiryakisi. Ogretiyi dinlemek icin yanina gelenler nasil oluyor da sigara iciyorsun diye sordugunda, icen ben degilim. Bu bedenin aliskanliklari var, Benim degil demisti :)

Brajeshwari dedi ki...

Çok sevdiğimi söylesem bu hikayeyi.. Bazen kabul etmekten geçiyor aslında tüm üstesinden gelmek için savaştıklarımız işte..

Bu paylaşım için teşekkür ediyorum.
Ayrıca hikayenin Hindistan kökenli olmasi da ayrı mutlu etti beni..:)

Sevgilerimle ..