13 Temmuz 2011 Çarşamba

Ne yaptigimizi biliyor muyuz?

Gecenlerde bir belgesel seyrettim. Ortasindan basladigim icin cok detay veremeyecegim. Konu Kizildeniz'deki Jaws'lardi. Misir'da bir yaz, her zamanki gibi insanlar yuzerken bir gun kopekbaligi saldirisi oluyor. Bir kadin agir yaralaniyor. Bir saat sonra yeni bir saldiri oluyor. O da agir yarali hastaneye kaldiriliyor. Sahil seridini kapatiyorlar ve arama yapiyorlar. Iki kopekbaligi yakalayip öldürüyorlar. Ertesi gun sahil yeniden aciliyor yuzmeye. O gun bir baska saldiri daha gerceklesiyor ve ölümle sonuclaniyor. Toplamda 4 yarali ve 1 ölüm...

Bunlar anlatilirken dalgiclarla da roportaj yapiliyor. Dalgiclar 25 senedir orda daldiklarini, kopekbaliklarinin asla insanlara zarar vermediklerini anlatiyorlar. Baska bir bilim adami konusuyor. Kopekbaliklarinin menusunde insan yoktur diyor. Ve herkes ayni soruyu soruyor, neden bu saldirilar oluyor?

Yapilan arastirmalar sonucu ortaya cikan cevap su:

Sahil serdinin bir yerinde ekmekle baliklari besliyorlar. Cocuklar icin cok masumca bir eglence olan bu is, yuzlerce baligin beslenmek icin sahile gelmesine yol aciyor. Sahile gelen yuzlerce balik ayni titresimi yayiyorlar, burda yiyecek var. Bu titresimi alan kopekbaliklari, menude insan olup olmamasini onemsemeden, sadece titresime gelip, onlerine gelen ilk kisiye saldiriyorlar.

Simdi butun bu konuyu anlatmamin bir tek nedeni var;

Belgeseli seyrettigimden beri dusunuyorum. Bizim gun icinde yaydigimiz titresimler etrafimizda nasil bir dunya yaratiyor. Olumsuz seyleri tekrar hatirlatmayacagim, ama okuyan herkes etrafinda kendisini rahatsiz eden konuya bakip sonra da kendi icine bakabilir bulabilmek icin.

Hindistan'da cok aziz vardir. Bazen insanlar, ozellikle batililar, "ohh ne guzel boyle butun gun hicbirsey yapmadan oturuyor" diye dusunurler. Buna cevap hep duyardim, "O'nun dunyaya neler yaptigini sen bilemezsin".

Biz dunayaya ne yaptigimizi biliyor muyuz acaba???

14 yorum:

beenmaya dedi ki...

en basit örneği o gün nasıl kalktıysak, nasıl hissediyorsak neredeyse bütün bir günümüzün öyle geçiyor olması değil mi? sadece kendi dünyamızı, etrafımı da değil bütün dünyaya yaydığımız titreşimlerde önemli...

Uma dedi ki...

butun dunya Sen'sin zaten :)
okudugun haber de, gordugun olay da, kizdigin insan da :)
kendi dunyan ve butun dunya diye bir ayrilik yok, hepsi bizim zihnimizde ayriliyor. Hersey BIR...
ve evet sen nasil yayiyorsan butun dunya da sana geri onu veriyor

Özgür Turan dedi ki...

Zaten mantıklı düşündüğünde ne arının sokması ne de köpekbalığının ısırması gibi olayları çocuğuna bile açıklayamıyor insan... Benim en son eğitim aldığım hocam DAda'nın çok sevdiğim bir lafı var Uma; "Heryerde Sen'sin". Böyle söyle meditasyona öyle gir ya da sabah uyan bunu söylerek başla güne der hep.

Uma dedi ki...

:)

tutsak dedi ki...

Dünden beri düşünüp duruyordum ne kadar güzel yazıp ne güzel yorumlar bırakmışım kendi kendime :)
Kendimi seviyorum

(altta prose diye bir kelime doğrulama çıktı az daha zorlasa pırasa olacakmış bu blogger erdi galibe benim arnavut olduğumu bile anlamaya başladı ona göre kelime doğrulama veriyor diyecektim :) )

Uma dedi ki...

keske daha kolay yontemle yorum birakabilseniz, ben bir daha bakayim bir ara. Kendinizi seviniz tabii biz de sizi cok seviyoruz :)

Brajeshwari dedi ki...

çok güzeldi yine Uma'm...

Uma dedi ki...

guzel olan sensindir de ondan :)

ÖZgür Turan dedi ki...

Çok komik birşey oldu. Bu yorumu yazmamın ardından dün arının üzerine bastım yalınayak:) iğnesi girdi tabii ayağıma. Doğa korkudan öldü canım acıdı diye. bir yandan da "arı ölmüştü dimi anne sen öldürmüş olamazsın dimi anne" diye ağladı. yani çocuğa bunu açıklamam gerekiyormuş sanırım:) sadece yorum yazmakla olmuyormuş:)

Uma dedi ki...

Evet simdi diyeceksin ki Dogacim ben bir yorum yazarken arinin sokacagi titresimini yaydim, bunun uzerine de bunlar oldu :)
Iste oyun, oyna ogrenene kadar, ne guzel di mi ? :)

beste dedi ki...

cok guzel yazmissiniz:) ben farkidanlik meditasyonu yaparken bir seansta ruhumun yada enerjimin bendenim uzerinde titrestigini hissettim hayatimdaki en mutlu animdi! keske o anda kalabilseydim. Yolladigimiz titresimlere saldiranlar oldugunda once icimize bakalim bu konu brneim icin biraz karisik! stitresimlerini sevmedigimiz biriyle mecburen birarada olunca ilere cikan problemler icin gene icimize mi bakacagiz. Istemedik beraberligi bir ucuncu kisi kirilmasin diye devam edilmis birada olma hali yurumedi tabi patladi bir yerde...Ben onu olumsuz titesimlerini hissettigim icin mi istemedim onu yoksa istemedigim icin mi titresimlerimle ici cikmaza soktum!!!

Uma dedi ki...

Mutlu anina dair, Budizmde anniccha denen bir kavram vardir, bu da gececek. O yuzden hicbirseye tutunmamayi ongorur. Meditasyona devam edersen daha mutlu anlarin da olur :)ama hep o ani yasamak istersen, isin ozunu kacirirsin :) Biriyle ilgili kotu titresim hissettiginde de kalbine guvenip uzak durabilirsin, ama eger sen ugrassan da uzak duramiyorsan demek ki cozulmesi gereken bir karmasal konu vardir, iste evet o zaman mutlaka icine bakman lazim :) ben neden bunu yasiyorum diye, ki cevabi genelrde soyle olur, cunku aynisi seyi sen de bir gun birine yapmistin, bu hayatta olmasa da baska bir hayatinda ve cemberler boyle boyle kapanir :) Kimseyi kirmamak icin birsey yapmak dogru bir soylem degil, biraz daha iceri bakarsan aslinda sen birseyleri kaybetmemek icin yapiyor bulabilirsin kendini :) mesela kimse seni kotu bilmesin bir motif olabilir :) Genelde boyle seyleri kendimize soylemeyiz ama :)
Oyle iste icimden gecenler :)
ASKla sevgili Beste,

beste dedi ki...

bingo ben insan kaybetmeye dayanamam, gercekten ama bu ben iyiyim, kotu degilim diye degil iletisim mutlaka mumkundur sadece yanlis anlasilma vardir diye sonuna kadar iletisim :) kaybetme korkusu cocuklugumla ilgili onu sonraya birakalim sevgili Uma;)

Uma dedi ki...

her zaman kurdugumuz cumlenin bir alt cumlesi vardir :) butun sesler kesildigi zaman "GERCEK" olan dogar...
Ne zaman hazirsan o zaman sorarsin sorularini :))
Sevgiler,