28 Temmuz 2011 Perşembe

Dogrusu

Gecenlerde (hatta bayagi gecmis olabilir) yalan ustune mimler okumustum. Yorum yazmak istedim sonra da vazgecmistim. Simdi yazasim var yalani degil de dogru'sunu :)

Ben cok baskili bir evde buyudum. Cem Yilmazin bir parodisi var kizlar cok iyi yalan soyler erkekler beceremez. Cunku erkeklerin her istedigi yapilirken, kizlarin herseyi yasaklanmistir. Dolayisiyla kizlar da istediklerini yapmak icin yalansoyler temali.

Ben de oyle yapmistim. Cunku hayir dedikleri konular bana cok sacma geliyordu, kavga etsen bir yere varmiyordu. Ben de kendimi odama kapatir, ertesi gunu de yalani organize ederdim. Kardesimi de egitmistim bir guzel. Ilki soyleydi. Sakin anneme E'nin telefon actigini soyleme. (E telefon acamaz bizim evimize, simdi bu mantikli mi??) Neyse kapi calar aksam, annem gelir, kardesim kosarak kapiya gider, annemin bacaklarina sarilir. "Anneee ablam E ile telefonla hic konusmadi". Tabii annemden simsek gibi bakislar gelir. Sonrasi kavga kiyamet. Seneler gectikce ben de haliyle daha profesyonel oldum, tabii beraberinde kardesim de. Kendi istedigimi yapmak motivasyonumdu. Baska da bir nedeni yoktu. Ama ne cetrefilliydi bu is. Bir yalan soylersin, o yalani unutmaman gerekir, o yalani desteklemek icin birden fazla yan yalan hikayeye ihtiyac vardi. Olme essegim olme.

Evden ayrildiktan sonra yalan soylemek icin nedenim kalmayinca dogrucu Davut oluverdim. Ne sorsalar dogrusunu soyleyiveriyordum. Insanlar bu sefer verdigim cevaplar karsisinda sasirip kaliyorlardi. Ama o ucta zaman icinde yontuldu, sakinlesti. Beyaz yalanlar soyledim o donemlerde eminim, ama kimsenin hayatini etkileyecek boyutta degildi hicbiri.

Sonra Amerika'ya gittim. Orda cocuklarla ve yoga-meditasyonla gecen 2 yil sonunda farkettim ki yalanin en buyugunu kendime soylemisim. Senelerce. Farkina bile varmadan. Anneme soyledigim yalan oylesine masum kaldi ki kendimle yuzlesmelerimin yaninda. Ne cok aldatmisim kendimi, ne cok!

Sonra Turkiye'ye dondum, yillardir kaynayan volkan patladi, kendim dahil yakinimdaki herkesi de yakip kule cevirdi.

Sonra Hindistan... Iste kullerinden dogan kus hikayesi bu sanirim :) Dogru soylemeye baslayinca dogrunun dibi yok ayni yalanin olmadigi gibi. Seni aldikca aliyor icerlere, guzelliklere. Dogru soyledikce gucleniyorsun, guvenin geliyor kendine. Farkediyorsun ki saklamaya degecek, uyduralacak hicbirsey yok etrafta. Kavga ise kavga. Guzel olan dogruyu konustugun icin biri kavga ediyor seninle, anlamli az da olsa :)) Dogrunu savunuyorsun bugunun sartlarinda, yarin onu da yapmayacagini bilerek! Ertesi konuda onu da savunmuyorsun cunku adim adim ogretiyor dogru sana dogrunun otesindeki dogrunun icinde ne hakli var ne haksiz, oyun oynuyoruz kendimizce. Hindistan'da duymustum hep dogruyu konusursan bir sure sonra soyledigin hersey gercek olmaya baslar diye. Cunku artik sozunde hikaye yok, kandirmaca yok, sozun senin sozun degil Onun Sozu. Tabii gercek olacak!

Bu sabah Gurudev okuyordum orda cikti karsima bu paragraf, yazi da ondan yazildi. Ne mutlu dogruya, dogruyu konusanlara!!!

A truthful man is free from worry and anxiety, he has a calm mind. He is respected by society. If you speak the truth for twelve years you will get vak-siddhi - then whatever you speak will come to pass. There will be great power in your speech - you will be able to influence thousands.

Dogruyu konusan kisi endise ve kaygidan bagimsizdir. Sakin bir zihni vardir. Toplum tarafindan saygi duyulur. Eger 12 yil boyunca dogru konusursan Vak-Siddhi sahibi olursun ki boylece ne soylersen soyle gercek olur. Konusmanda buyuk bir guc olusur. Binlerce insani etkileyebilirsin konusmanla.

Daha temiz bir dunya sadece coplerimizi sokaklara atmayarak, geridonusume katkida bulunarak olmaz kanimca. Temiz bir dunya agzimizdan cikan sozlerin titresimiyle olusur.

Dun bir hareket gordum. Norvec'te yasanan olayin ustune medya surekli katilin fotograflarini buyuk boy yayinlayarak olayin nasil korkunc olduguna dair haberler yaparken, ayni ulkede bir araya toplanin baris cagrisi yapan, huzuru konusan, mum yakip birbirine sarilip kayiplar icin toplanan gruplarin hicbirini haber sayfasina tasimiyordu. Bir Norveclinin baslattigi hareket sonucu dun 200000 email butun yayin organlarina yollanmisti. Basin para yapmak icin korkulari ve dehseti koruklemesin. Sevgi, baris, huzur onemli bunlara dikkat cekmeli diye.

Gun icinde kendimize bakmaliyiz, nasil bir dunyayi destekliyoruz. Nasil bir dunyayi destekliyorsak, iste o dunya bizim dunyamiz, kimseye sikayete gerek yok...

ASKla...

12 yorum:

guguk kuşu dedi ki...

severek, sakin sakin, yorum yazma telaşı içinde olmadan okudum....ama en çok hep doğruyu söylersek bir süre sonra söylediğimiz herşeyin doğru olacağı cümlesi gitti hoşuma.
hadi bakalım, bugünlük özlemimi giderdim:D

Uma dedi ki...

Mira bazi gunler diyor ki anne ben X kisisini cok ozledim, o benim en yakin arkadasim. Aslinda 5 yasinda ama olsun, ona diyorum ki "en yakin arkadasimiz bir tek Tanri, sen Tanri'yi hep hatirlarsan o sana hicbir seyi eksik hissettirmez. " :)
Sonra gugukcuguma da diyorum ki bosver beni :) ben gider o gelir. Sen O'nu animsa her ben aklina geldiginde :) ben gider O gelir :)

Uma dedi ki...

Gugukcum sana kitap listesi yolladim emaille aldin mi? Almadigindan supheleniyorum, dun de yolladim aldin mi diye cevap yazmadin
Bir haber et belki kullanmadigin bir emaile gondermisimdir

guguk kuşu dedi ki...

yooo aldım canım sağol, buara biraz fazla meşgul olunca sana geri dönemedim.
hımmmm işte seni bu yüzden özlüyorumki zaten: bana Onu hatırlattığın için. neyse belki bigün sana ihtiyacım kalmaz:D

tutsak dedi ki...

Aklından ne geçiriyor isen onu yaratıyorsun o yüzden doğruları söylediğin zaman doğrular; yalanlarda ise söylediğin gerçekleşiyor o yüzden tercih herkesin kendisinde. Öyle bir kurgu ki olamayacak hiç bir şeyi insan aklı hayal bile edemiyor ancak olabilecek şeyleri düşünebiliyorsun...
Bu arada mailinde bir davetiye var hazır Mimlerden bahsetmişken artık mimlerinde bir adresi var yazarımız olmanı bekliyoruz daveti kabul ederek
Aşk ile kal Daima

Uma dedi ki...

Tutsakcim aldim davetiyeni ama kusura bakma kabul etmedim, ben arada gelir okurum :) Sevgiyle Askla kalin

beenmaya dedi ki...

en büyük yalanı hep kendimize söyleriz aslında, en büyüğünü, en kötüsünü, başkalarından ziyade hep kendimizi kandırırız aslında ve ne zordur fark etmek bunu ama fark ettiğimiz an da ayna paramparça kırılıverir...

Uma dedi ki...

evet aynalari kira kira gidiyoruz iste :) bu da ben degil, bu da ben degil diye :))

Selen dedi ki...

Cok hosuma gitti bu yazi, ozellikle de hep dogru soylersen olacaklar :)

Sana cocuk-Tanri iliskisi ile ilgili birsey sorucam, ama uzun hikaye dur, e-mail atayim :)

optum

Uma dedi ki...

Nerdeyse 7 yil olacak, daha simdiden oluyorlar :)

Adsız dedi ki...

Çok güzel yazmışsın Umacım.Yüreğine sağlık..

Uma dedi ki...

Ne mutlu benimle paylasmaniz :)